Ce este articulația temporo-mandibulară (ATM)?
Articulațiile temporo-mandibulare (prescurtate ATM) sunt articulațiile situate între osul temporal și madibulă (vezi imagine), și poziționate câte una de fiecare parte a mandibulei. Acestea sunt responsabile de mișcarea gurii, a maxilarului și a feței. Ele funcționează în masticație în uniune cu vertebrele cervicale, oasele feței și diverși mușchi pentru a-ți permite închiderea și deschiderea gurii, mișcări stânga dreapta, înainte și înapoi sau rotație.
Se estimează că disfuncțiile articulației temporo-mandibulare afectează între 5% și 12% din populația generală, femeile fiind mai predispuse decât bărbații să dezvolte aceste disfuncții, cu o prevalență de până la trei ori mai mare (sursă).
Pe scurt: aceste articulații se află în de o parte și de alta a feței și leagă maxilarul de mandibulă, ajutându-te în procesul de masticație, vorbire și orice ține de mișcarea gurii.
Simptome: Cum identifici o problemă la nivelul ATM?
Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor ATM se manifestă prin:
- Durere sau sensibilitate la nivelul maxilarului;
- Durere în una sau ambele articulații temporo-mandibulare (ATM);
- Durere sau presiune în urechi;
- Dificultăți sau durere atunci când mesteci (la nivel muscular);
- Durere în zona feței;
- Blocarea sau rigiditatea uneia dintre articulații, ceea ce duce la dificultate în închiderea sau deschiderea gurii;
- Click-uri, pocnituri, senzație de zgâriere când mesteci;
- Durere în zona gâtului sau umeri (la nivel muscular);
- Amețeală sau vertij;
- Probleme la nivel de ocluzie (mușcătură) – simți că arcada de sus nu se potrivește corect cu cea de jos.
Ține minte că simptomele afecțiunilor ATM nu sunt exclusive acesteia, așadar noi nu recomandăm autodiagnosticarea. Cea mai bună și corectă diagnosticare se face în cabinet sau clinică, de către personalul medical specializat.
Ce se întâmplă dacă afecțiunea nu este tratată la timp?
În general, afecțiunile ATM sunt degenerative. Acest lucru înseamnă că, netratate la timp, aceste afecțiuni pot duce la:
- Durere cronică în zona feței, a gâtului și a umerilor.
- Limitarea mișcării -nu poți deschide gura deloc sau doar parțial, ceea ce poate afecta alimentația și vorbirea.
- Probleme dentare: ocluzia (mușcătura) inadecvată poate duce la uzura dinților, dureri dentare și alte probleme similare.
- Probleme de auz: Da, afecțiunile ATM pot cauza dureri în zona urechilor, tinitus (zgomote în urechi) și alte probleme similare.
- Dificultăți în vorbire: articulațiile temporo-mandibulare pot afecta mușchii implicați în vorbire și pot cauza probleme de articulare corectă a sunetelor.
Consultul și diagnosticarea afecțiunilor ATM
Înainte de a pune un diagnostic, medicul specialist va începe cu o consultație foarte amănunțită care cuprinde, printre altele, și:
- Fotografii intraorale;
- Înregistrări ale arcadelor și montarea lor pe un articulator;
- Un CT la nivel articular;
- Palparea mușchilor și a articulațiilor temporo-mandibulare:
În urma consultului amănunțit pentru afecțiunile articulațiilor temporo-mandibulare, planul de tratament este stabilit individual de către medicul specialist pentru fiecare pacient în parte. Acest lucru este datorat unei serii de factori care trebuie luați în considerare, iar printre aceștia se numără:
Gradul de severitate a afecțiunii. Chiar dacă două persoane se prezintă la cabinet cu aceeași afecțiune, gradul de severitate variază considerabil de la o persoană la alta atât din punct de vedere a stadiului de avansare.
Starea generală de sănătate a pacientului: problemele de sănătate preexistente sau medicație pe care o ia pacientul poate influența opțiunile de tratament disponibile.
Preferințele pacientului: Aici este luat în calcul și preferințele pacientului, doar dacă nu afectează rezultatele finale ale tratamentului. Acolo unde este imperioasă intervenția chirurgicală, compromisul nu este o opțiune ideală.
Modalități de tratare ale afecțiunilor articulației temporo-mandibulare (ATM)
Atunci când vine vorba de afecțiunile articulațiilor temporo-mandibulare, planurile de tratament pot arăta puțin diferit în funcție de situația fiecărui pacient.
Sunt cazuri în care aceste afecțiuni pot fi strict cauzate de stilul de viață al pacientului precum sedentarismul, stresul sau alți factori psihologici, precum bruxismul (scrâșnitul dinților) într-o perioadă mai stresantă la muncă sau sentimentul de tensiune în zona maxilarului atunci când pacientul simte anxietate. Aceste lucruri pot fi ameliorate printr-o schimbare a stilului de viață, spre exemplu, practicarea de tehnici de ameliorare a stresului și relaxare, identificarea factorilor provocatori de stres, etc.
Alte cauze pot ține de factorii medicali precum traumatismele, problemele dentare, artrita sau anumite boli ale mușchilor.
Din aceste motive, vizitele regulate la medicul stomatolog te pot ajuta să identifici cauza reală a afecțiunii ATM și să începi tratamentul corespunzător situației tale. Printre opțiunile de tratament pot include (în funcție de caz):
Purtarea unei gutiere
În timpul tratamentului pentru afecțiunea ATM, medicul stomatolog îți va recomanda purtarea unei gutiere speciale, denumită și splint. Aceasta ajută la deprogramarea musculaturii locale (ce a dus la simptomele inițiale) și va ajuta ulterior la repoziționarea corectă a dinților și arcadelor.
În cabinet, noi utilizăm o gutieră full-splint. Acest tip de gutieră trebuie purtată în permanență, singura excepție fiind periajul dentar. Această gutieră trebuie activată la fiecare 2-3 săptămâni, iar în ziua activării nu trebuie dată jos.
Am ales să utilizăm gutiera full-splint deoarece acestea au fost cele mai potrivite pentru pacienții noștri și a adus cele mai multe îmbunătățiri încă de la prima activare.
Fizioterapie și tehnici de reducere a stresului
În timpul tratamentului, medicul specialist s-ar putea să îți recomande și apelarea la un fiziokinetoterapeut pentru a putea:
- Reeduca postura;
- Îmbunătăți amplitudinea de mișcare în articulații:
- Îmbunătățirea capacității de a mușca/mesteca:
- Ameliorarea durerii la nivelul țesuturilor și articulațiilor;
- Detensionarea musculaturii;
De obicei, fizioterapia este recomandată ca tratament complementar atunci când pacientul are afecțiuni la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare pentru a asigura un tratament eficient și a evita o potențială recidivare.
Alinierea dinților și corectarea mușcăturii
În funcție de cazul individual al pacientului, medicul specialist poate recomanda urmarea unui tratament ortodontic atunci când mușcătura incorectă este cauzată de dinți nealiniați corespunzător.
Tratamentul ortodontic poate să difere de la pacient la pacient, din acest motiv în prima vizită la medicul ortodont, pacientul alături de medicul specialist stabilesc împreună tipul de aparat ortodontic potrivit atât nevoilor cât și dorințelor pacientului. Ulterior acestei vizite, pacientul poate opta pentru aparate ortodontice fixe (metalic, safir, ceramică) sau gutiere precum Spark sau Invisalign.
Schimbarea sau corectarea lucrărilor dentare/protetice existente
Mușcătura incorectă poate fi totodată cauzată de o lucrare protetică nepotrivită sau lucrări dentare ce necesită o revizuire. În acest caz, medicul stomatolog va analiza fiecare lucrare dentară făcută pentru a identifica motivul ocluziei nepotrivite.
Ele pot fi cauzate inclusiv de o ușoară denivelare sau un punct puțin mai ridicat, iar medicul trebuie să analizeze atent și să identifice cauza reală și să o corecteze.
Chirurgie ATM
Atunci când afecțiunea ATM este foarte gravă și articulația este sever afectată, medicul specialist va recomanda chirurgia oro-maxilo-facială. Aceasta poate implica efectuarea de implanturi dentare, adiția unor grefe de os sau extracția molarilor de minte. Motivul și operația chirurgicală diferă pentru fiecare pacient în parte, iar din acest motiv este necesară vizita la medicul stomatolog.
Afecțiunile ATM- pot fi prevenite?
Atunci când afecțiunea este strict pe fond nervos, este important să avem un stil de viață cât de sănătos putem. În funcție de natura serviciului și timpul de care dispunem. Este important să ținem nivelurile de stres sub control, să evităm perioadele lungi de sedentarism, să facem mișcare cel puțin 30 de minute zilnic și să avem o alimentație cât mai bogată în vitamine și minerale.
Atunci când o afecțiune a articulației temporo-mandibulare ține de o cauza medicală, aceasta poate fi identificată din timp și corectată înainte de a ajunge în stadiul avansat. Pentru acest lucru, este foarte importantă vizita periodică la medicul stomatolog.
Te așteptăm la cabinet!